DESPRE DESPĂGUBIRILE PENTRU RESTRÂNGEREA POSIBILITĂȚILOR DE VIAȚĂ FAMILIALĂ ȘI SOCIALĂ
În data de 07.10.2024 s-a publicat Decizia Curții Constituționale nr. 342/2024 prin care Curtea a hotărât că dispoziţiile art. 1.391 alin. (1) din Codul civil sunt neconstituţionale, în măsura în care limitează posibilitatea victimelor indirecte de a fi despăgubite pentru restrângerea posibilităţilor lor de viaţă familială şi socială ca urmare a vătămării integrităţii corporale ori a sănătăţii victimei directe.
Despre ce este vorba, pe scurt – amintitul articol din Codul civil consacră posibilitatea acordării, în cazul unui prejudiciu generat de o faptă ilicită, a unor despăgubiri pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială. Este important a nu se confunda aceste despăgubiri cu cele datorate pentru prejudiciul rezultat în urma durerilor psihice sau fizice (pretium doloris) sau pentru prejudiciul estetic (pretium pulchritudinis). Concret, este vorba despre prejudiciul pe care îl încearcă o persoană care, grav vătămată fiind, cade la pat, nu se mai poate deplasa, etc., și în acestă situație viața sa familială și socială au de suferit o restrângere semnificativă.
Din păcate, alineatul 1 al art. 1391 Cod civil este ambiguu, neprecizând, așa cum o face următorul alineat, CUI, CĂROR PERSOANE se pot acorda asemenea despăgubiri. Chestiunea ridicată este – se pot ele acorda doar victimei directe (spre exemplu, victima imobilizată a unui accident rutier) sau și așa numitelor “victime prin ricoșeu”, victime indirecte ale respectivului accident (spre exemplu părinții, soția, rudele victimei, care, asumându-și îngrijirea persoanei accidentate, își restrâng automat posibilitățile de a avea o viață socială și familială normale).
Deși Înalta Curte a decis, într-o speță de natură penală (centrată chiar pe un accident auto), că doar victima directă (persoana accidentată) poate solicita asemenea despăgubiri, CCR a considerat, prin Decizia ce face obiectul prezentei opinii, că NU DOAR VICTIMA DIRECTĂ POATE SOLICITA ASEMENEA DESPĂGUBIRI, CI ȘI VICTIMELE INDIRECTE (persoanele care, mergând pe exemplul dat mai sus, îngrijesc de persoana accidentată).
Pe cale de consecință, prin Decizia nr. 342/2024, CCR constată că dispoziţiile art. 1.391 alin. (1) din Codul civil sunt neconstituţionale, în măsura în care limitează posibilitatea victimelor indirecte de a fi despăgubite pentru restrângerea posibilităţilor lor de viaţă familială şi socială ca urmare a vătămării integrităţii corporale ori a sănătăţii victimei directe.