RIL CU INCIDENȚĂ ÎN ACTIVITATEA FEDERAȚIILOR SPORTIVE

ÎCCJ a fost sesizată de Colegiul de conducere al Curții de Apel Galați cu următoarea chestiune soluționată diferit de practica judecătorească:

“a) în interpretarea şi aplicarea art. 35 şi 95 din Legea nr. 69/2000, coroborate cu art. 6, 33 şi 35 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000, precum şi cu art. 8 din Ordinul ministrului justiţiei nr. 954/2000, afilierea de noi membri ai unei federaţii sportive reprezintă sau nu:
– o modificare de act constitutiv, în sensul art. 33 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 în forma aplicabilă până la data intrării în vigoare a Legii nr. 276/2020 pentru modificarea şi completarea ordonanţei (5 decembrie 2020), respectiv
– o modificare de statut, în sensul aceluiaşi text în forma aplicabilă după intrarea în vigoare a Legii nr. 276/2020?
b) în consecinţă, drepturile ce rezultă din calitatea de membru (în special dreptul de a fi convocat şi de a vota în adunarea generală) iau naştere de la momentul adoptării de către federaţie a hotărârii de afiliere ori sunt condiţionate de înscrierea în Registrul federaţiilor?”

Recursul în interesul legii a fost admis, ÎCCJ hotărând că afilierea de noi membri unei federații sportive REPREZINTĂ o modificare a actului constitutiv, respectiv a statutului și, pe cale de consecință, drepturile ce rezultă din calitatea de membru sunt condiţionate de înscrierea în Registrul federaţiilor a modificării de statut constând în afilierea noilor membri.

Ar mai fi de notat că Decizia ÎCCJ poartă numărul 19 din 13.11.2023, dar a fost publicată în Monitorul Oficial abia ieri, 30.01.2024, dată de la care este obligatorie, conform art. 517 alin. (4) CPC. Ca o consecință de imediată importanță a acestei decizii, ori de câte ori unul sau mai multe cluburi sportive se afiliază la o federație, trebuie urmată procedura judecătorească a înregistrării modificării actelor constitutive ale federației în cauză și, desigur, înscrierea lor în Registrul specific.

Share this post